wykład dr. Michała Misiaka pod tytułem „Dobro, zło i marnowanie jedzenia”.

16 grudnia 2021 w Instytucie Psychologii odbył się otwarty wykład dr Michała Misiaka pod tytułem „Dobro, zło i marnowanie jedzenia”.

W swoim wykładzie dr Michał Misiak poruszył zagadnienie marnowania jedzenia z perspektywy psychologii moralności. Omówił na nim wiele swoich badań przeprowadzonych w różnych zakątkach świata. Podczas prelekcji odniósł się do motywów potępiania marnowania jedzenia, przy jednocześnie ogromnej ilości marnowanego pożywienia przez ludzi. Wykład cieszył się dużym zainteresowaniem i spotkał się z żywą reakcją słuchających go osób.

Dr Michał Misiak jest stażystą w Instytucie Antropologii i Muzeum Etnografii na Uniwersytecie Oksfordzkim. Ukończył studia psychologiczne na Uniwersytecie Wrocławskim. Jego prace dotyczą głównie psychologii moralności i psychologicznych uwarunkowań marnowania jedzenia. Część swoich badań prowadził w populacjach nieuprzemysłowionych w Tanzanii i na Nowej Gwinei.
Serdecznie dziękujemy naszemu prelegentowi za ciekawy i inspirujący wykład, a Państwa zapraszamy na kolejne spotkania!